Značenje i porijeklo prezimena VRANIČIĆ

Značenje i porijeklo prezimena VRANIČIĆ:

Značenje i porijeklo prezimena VraničićPrezime Vraničić ima svoje korijene u Hrvatskoj, a dolazi od riječi vran, što znači crni ili tamni, te sufiksa -ičić, što je čest sufiks u hrvatskim prezimenima. Prezime Vraničić se može prevesti kao "sin crnog" ili "potomak tamnog".Prezime Vraničić se prvi put spominje u 16.

stoljeću u Dalmaciji, a danas se može pronaći u cijeloj Hrvatskoj te u susjednim zemljama poput BiH i Srbije. Prezime je relativno rijetko, a prema popisu stanovništva iz 2011. u Hrvatskoj ga ima manje od 1000 nositelja.Zanimljivo je da postoji i drugo značenje prezimena Vraničić, a to je da potječe od riječi vranica, što označava vrstu ptice.

U tom slučaju, prezime Vraničić bi se moglo prevesti kao "sin vranice" ili "potomak vranice". Ovo drugo značenje nije toliko uobičajeno, no postoji nekoliko obitelji u Hrvatskoj koje se tako prezivaju.Uz Hrvatsku, prezime Vraničić se može pronaći i u drugim dijelovima svijeta, poput SAD-a, Kanade i Australije, gdje su se neki nositelji prezimena doselili tijekom prošlog stoljeća.

Ukratko, prezime Vraničić ima svoje korijene u Hrvatskoj te se prvi put spominje u 16. stoljeću. Značenje prezimena dolazi od riječi vran, što znači crni ili tamni, te sufiksa -ičić. Postoji i drugo značenje prezimena koje dolazi od riječi vranica, što označava vrstu ptice. Prezime je relativno rijetko, no rasprostranjen je diljem Hrvatske te u nekim drugim zemljama.