Značenje i porijeklo prezimena ŽUGER

Značenje prezimena Žuger: Odakle potječe?

Prezime Žuger prilično je rijetko prezime u Hrvatskoj, ali ga možemo pronaći i u nekim drugim zemljama poput Slovenije, Njemačke i Austrije. Ako se pitate što zapravo znači prezime Žuger i odakle potječe, pročitajte dalje.Prezime Žuger ima njemački korijen te se najčešće može pronaći u Njemačkoj i Austriji. Po svojoj etimologiji prezime Žuger dolazi od njemačke riječi "Zug", što znači "voz" ili "kretanje".

Prema tome, prezime Žuger možemo prevesti kao "onaj koji se kreće" ili "putnik".Iako prezime Žuger ima njemački korijen, pronaći ćemo ga i u hrvatskom prostoru, ali u znatno manjem broju. Prema podacima iz 2011. godine, u Hrvatskoj je bilo ukupno 48 osoba s prezimenom Žuger, a najviše ih ima u Zadarskoj županiji.

Ako se malo dublje zaroni u povijest prezimena Žuger, možemo saznati da se ono pojavilo u 16. stoljeću u Švicarskoj, gdje je bilo vrlo popularno. Vrlo je vjerojatno da su se Žugerovi doselili u Njemačku tijekom 17. ili 18.

stoljeća, a kasnije se prezime proširilo u druge dijelove Europe.U Hrvatskoj prezime Žuger možemo pronaći u Zadarskoj županiji, gdje su se Žugerovi uglavnom bavili obrtima i zanatima. Također, postoje i neki poznati Žugerovi, poput hrvatskog novinara i urednika Branka Žugera ili slovenskog nogometaša Mihe Žugera.Ukratko, prezime Žuger dolazi iz Njemačke, a značenje mu je "onaj koji se kreće" ili "putnik". U Hrvatskoj je prezime Žuger relativno rijetko, a prisutno je uglavnom u Zadarskoj županiji.