Značenje i porijeklo prezimena BASTAJA

Značenje prezimena BASTAJA: Odakle potječe?

Prezime BASTAJA nije učestalo u Hrvatskoj, ali postoje obitelji koje ga nose. Prema nekim izvorima, prezime BASTAJA potječe iz Bosne i Hercegovine, točnije iz područja Bijeljine i okolice. U Bosni i Hercegovini prezime BASTAJA se piše bez slova "j" te se čita "bastaja".

Iako nije sasvim jasno kako je prezime nastalo, postoji nekoliko teorija. Jedna od njih govori da prezime BASTAJA potječe od turske riječi "basti", što znači "kuća" ili "naselje", a "aja" je sufiks kojim se dodaje značenje "onaj koji pripada". Tako bi se prezime BASTAJA moglo protumačiti kao "onaj koji pripada kući" ili "onaj koji pripada naselju".

Druga teorija kaže da prezime potječe od arapske riječi "bast", što znači "graditi". Tako bi se prezime BASTAJA moglo protumačiti kao "onaj koji gradi" ili "onaj koji je spreman na rad".U svakom slučaju, značenje prezimena BASTAJA je povezano s nekom vrstom gradnje ili naselja, odnosno s radom i predanošću. Prezime se relativno rijetko javlja u Hrvatskoj, ali u Bosni i Hercegovini i Srbiji je nešto češće.

U tim zemljama često se može pronaći i varijacija prezimena, poput "Bastajić" ili "Basta".Uz to, prezime BASTAJA nosi sa sobom i određenu povijest i tradiciju, koja je povezana s područjem odakle potječe. Prezime može biti korisno u istraživanju obiteljskih korijena i povijesti.