Značenje i porijeklo prezimena BOČAK

Značenje prezimena BOČAK: Odakle potječe?

Kada razmišljamo o prezimenima koja nas okružuju svakodnevno, možda se nećemo ni zapitati odakle ona potječu i što znače. Jedno od takvih prezimena je i prezime BOČAK. Ovo prezime se sreće u Hrvatskoj te u nekim dijelovima Bosne i Hercegovine, a zanimljivo je zbog svog porijekla i značenja koje nosi.

Prezime BOČAK proizašlo je od imena Boček ili Bočo. Oni su bili česti muški oblici imena Božidar, a u nekim dijelovima Hrvatske imena Božo. Prezime BOČAK nastalo je od njihovog nadimka, tj. sa sufiksom -ak koji se dodaje imenima i nadimcima.

Sufiks -ak javlja se u mnogim prezimenima u Hrvatskoj i označava pripadnost nekom mjestu ili zanimanju.Prema nekim izvorima, prezime BOČAK potječe iz sela Bočak u Dalmaciji, koje se nalazi između Šibenika i Trogira. Prema drugim izvorima, prezime BOČAK potječe iz Bosne i Hercegovine, iz okolice Livna. U svakom slučaju, ovo prezime je staro i u upotrebi je već dugi niz godina.Značenje prezimena BOČAK ima veze s nadimkom od kojeg je nastalo.

Budući da je nadimak Boček ili Bočo bio izveden iz imena Božidar ili Božo, može se pretpostaviti da prezime BOČAK ima značenje "onaj koji je Božji dar". Ovo značenje ukazuje na važnost vjere i spiritualnosti u prošlosti te na činjenicu da su ljudi davali veliku važnost rođenju djece kao daru od Boga.Ukratko, prezime BOČAK potječe od nadimka Boček ili Bočo, a značenje mu je "onaj koji je Božji dar". Prezime se javlja u Hrvatskoj i nekim dijelovima Bosne i Hercegovine, a prema nekim izvorima potječe iz sela Bočak u Dalmaciji. Ovo prezime ima dugu povijest te govori o važnosti vjere i rođenja djece u prošlosti.