Značenje i porijeklo prezimena RELOTIĆ

Značenje i porijeklo prezimena RELOTIĆ

Prezime Relotić ima porijeklo iz Hrvatske i pripada skupini prezimena koja su nastala na temelju imena ili nadimaka. Ovo prezime se sastoji od dva dijela: 'relo' i 'tić'.Pretpostavlja se da je 'relo' izvedenica od imena 'Relja', 'Relo' ili 'Relje', što je bio često korišteno muško ime u Dalmaciji i Hercegovini u 19.

i početkom 20. stoljeća. Ovo ime je izvedeno iz riječi 'reljati', što znači koračati ili hodati širokim korakom.Drugi dio prezimena, 'tić', je sufiks koji se često koristi u stvaranju prezimena u Hrvatskoj.

Ovaj sufiks dolazi od riječi 'tić' ili 'tiče', a znači "mali".Prezime Relotić se prvi put pojavljuje u crkvenim knjigama u Hercegovini u 18. stoljeću.

Odmah nakon toga, počinje se pojavljivati na području Dalmacije i Bosne.Danas, prezime Relotić se može pronaći u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini te drugim dijelovima svijeta gdje su se doseljavali Hrvati. U Hrvatskoj je najveći broj Relotića u Dalmaciji, posebice u okolici Splita i Šibenika.Prezime Relotić nosi mnogo ljudi koji su ostavili trag u svojim područjima, bili su poznati pjesnici, novinari, sportaši i drugi. Ovo prezime ima zanimljivo značenje i ima važno mjesto u povijesti Hrvatske.