Značenje i porijeklo prezimena ŠUICA

Značenje prezimena Šuica: Odakle potječe?

Prezime Šuica je jedno od najčešćih prezimena u Hrvatskoj. Nosi ga preko 1,500 osoba u Hrvatskoj, a najveći broj ih živi u Dalmaciji, posebno u Šibeniku i okolici.Pretpostavlja se da se prezime Šuica pojavilo u 16.

stoljeću te da potječe iz Šibenika, ali nije sigurno kako je došlo do nastanka ovog prezimena. Uz to, ne postoji jednoznačno značenje prezimena Šuica.Jedna od teorija je da prezime Šuica potječe od riječi "šuac", što u dalmatinskom govoru znači "bunovac".

Prema tome, prezime Šuica bi označavalo osobu koja je porijeklom iz nekog mjesta u kojem se voda crpila iz bunara, odnosno šuaca.Druga teorija kaže da prezime Šuica potječe od riječi "suča", što znači "usko mjesto" ili "prolaz". Prema tome, prezime bi se moglo odnositi na osobu koja je bila iz nekog mjesta koje je bilo usko ili je bila poznata po nekom uskom prolazu.

Prezime Šuica, kao i mnoga druga prezimena, može biti nastalo od imena neke osobe ili nadimka. Međutim, u ovom slučaju nema pouzdanih podataka o tome.Ukratko, značenje i porijeklo prezimena Šuica su još uvijek pomalo nejasni, ali se pretpostavlja da potječe iz Dalmacije te da može označavati bunovca ili osobu iz nekog uskog mjesta.