Značenje i porijeklo prezimena PERC

Značenje prezimena PERC: Odakle potječe?

Prezime Perc spada u kategoriju prezimena koja su nastala od zanimanja ili nadimaka. Ime je nastalo od starog riječkog izraza "perkati", što znači "čupkati", "trzati". Ovim je poslom, naime, nekada bio zadužen "perkar" ili "perkarac".

Prezime Perc može se pronaći u mnogim zemljama, poput Slovenije, Hrvatske, Srbije, Mađarske, Austrije i Njemačke. Najprisutnije je na području Slovenije, gdje se nalazi najveći broj osoba s ovim prezimenom.Prema podacima iz hrvatskog telefonskog imenika, u Hrvatskoj postoji oko 400 osoba s prezimenom Perc.

Najviše ih je u Zagrebu, Rijeci, Osijeku i Splitu.Prezime Perc može imati različite varijacije, poput Perca, Percz, Perz, Perković, Perčić i slično. Uz prezime se često vežu i različita grbovnička obilježja, poput kuna, kitice, križa te različitih geometrijskih oblika.

Iako se prezime Perc danas može pronaći na različitim mjestima i kod različitih naroda, njegovo porijeklo se najčešće povezuje sa slovenskim narodom. Pretpostavlja se da su se slovenske obitelji sa prezimenom Perc u prošlosti doselile na područje Hrvatske i ostalih zemalja te da su se tamo nastanile.U svakom slučaju, prezime Perc ima dugu i zanimljivu povijest te predstavlja bitan dio kulture i baštine mnogih naroda u regiji.