Značenje i porijeklo prezimena POGORELIĆ

Značenje i porijeklo prezimena POGORELIĆ: Odakle potječe prezime POGORELIĆ?

Prezime POGORELIĆ zvuči neobično i zanimljivo. Prema nekim izvorima, ovaj naziv porijeklom je iz Hrvatske, gdje je i danas česta pojava ovog prezimena. Prema drugima, prezime POGORELIĆ potječe iz Bosne i Hercegovine, gdje su predstavnici ovog prezimena uglavnom muslimanske vjeroispovijesti.

Analizirajući sam naziv prezimena, može se zaključiti da se sastoji od dvije riječi - POGOR i ELIĆ. Međutim, nije posve jasno značenje tih riječi. Prema nekim teorijama, riječ "pogor" potječe od latinskog "pagus", što znači "selo" ili "mjesto".

Druga teorija kaže da je riječ "pogor" nastala od hrvatske riječi "pogorje", što znači "brdo" ili "planina".S druge strane, riječ "elić" je sufiks koji se često koristi u imenima i prezimenima na ovim prostorima. Ovaj sufiks upućuje na nekoga tko je potomak određene osobe ili ima neku poveznicu s tom osobom.Prema nekim izvorima, prezime POGORELIĆ povezuje se s područjem Livanjskog polja u Bosni i Hercegovini.

Najčešća je verzija da prezime POGORELIĆ potječe od nekog mjesta koje je nekada bilo zvano Pogorelići, a koje se danas nalazi u općini Livno. Pretpostavlja se da su se potomci stanovnika tog mjesta kasnije proširili po cijeloj regiji, šireći tako i svoje prezime.Ipak, postoje i druga tumačenja porijekla prezimena POGORELIĆ, koja će biti objašnjena u narednim odlomcima. Bez obzira na točno porijeklo ovog prezimena, činjenica je da je ono danas prisutno u mnogim dijelovima Hrvatske i Bosne i Hercegovine, te da ima zanimljivu povijest i genealogiju.