Značenje i porijeklo prezimena PŠENICA

Značenje i porijeklo prezimena PŠENICA: Povezanost s poljoprivredom i žitom

Prezime PŠENICA je vrlo rijetko u Hrvatskoj, ali i u svijetu. Ono je povezano s poljoprivredom i žitom. Naime, riječ "pšenica" označava žitaricu koja je jedna od najznačajnijih i najrasprostranjenijih u svijetu.

Upravo iz tog razloga, ovaj naziv kao prezime nosi samo nekoliko obitelji.Porijeklo prezimena PŠENICA nije sasvim jasno. Međutim, postoje neke teorije koje ukazuju na moguće podrijetlo ovog imena. Jedna od teorija govori da je prezime PŠENICA nastalo od starih riječi "pšenicač", što znači "pšenicačev sin".

Druga teorija kaže da je prezime nastalo od riječi "pšenica" u prenesenom smislu, a to znači "osoba koja je izuzetno vrijedna i korisna".No, bez obzira na podrijetlo prezimena, činjenica je da je ono vrlo povezano s poljoprivredom i uzgojem žitarica. Pšenica je, kao što smo već spomenuli, jedna od najznačajnijih žitarica u svijetu. Ona se uzgaja na svim kontinentima i koristi u proizvodnji različitih prehrambenih proizvoda.

Stoga nije ni čudo da je prezime PŠENICA vezano uz ovu žitaricu.U Hrvatskoj, prezime PŠENICA se pojavljuje samo u nekoliko obitelji. Najčešće se pronalazi u Slavoniji i Baranji, a pretpostavlja se da su osobe s ovim prezimenom potomci nekog poljoprivrednika ili vlasnika zemlje koji su se bavili uzgojem pšenice.U svakom slučaju, zanimljivo je vidjeti kako su neka prezimena nastala i kako su ona povezana s određenim zanimanjima ili aktivnostima. Prezime PŠENICA je samo jedno od takvih prezimena koje nam govori o važnosti poljoprivrede i žitarica u našoj povijesti i kulturi.