Značenje i porijeklo prezimena FABJANAC

Značenje i porijeklo prezimena FABJANAC:

Prezime Fabjanac potječe iz Hrvatske, a najviše se pojavljuje u sjevernoj Hrvatskoj, posebice u Međimurju. Prezime Fabjanac sastoji se od dva dijela – riječi "Fabjan" te sufiksa "-ac". Riječ "Fabjan" vjerojatno potječe od latinskog imena "Fabianus", koje znači "od Fabijusa" ili "pripadajući Fabiju".

"Fabijus" je bio čest rimski naziv, a dolazi od latinske riječi "faber", što znači "kovač". Sufiks "-ac" u hrvatskom jeziku označava pripadnost ili zanimanje, pa se može pretpostaviti da je riječ o prezimenu koje je nastalo od zanimanja kovača ili nekog drugog zanimanja vezanog uz metal.Prema nekim izvorima, prezime Fabjanac može biti i varijacija prezimena Fabijanić, koje je također često prisutno u sjevernoj Hrvatskoj. Postoji i teorija da prezime Fabjanac potječe od prezimena Fabbiani, koje je italijanskog porijekla, a koje se u Hrvatsku možda donijelo tijekom neke od invazija talijanskih vojski.

Međutim, ta teorija nije do kraja potvrđena.U genealoškim istraživanjima koja su provedena, prezime Fabjanac se pojavljuje u popisu stanovništva iz 19. stoljeća u Hrvatskoj, ali je pravo širenje prezimena zabilježeno nakon Drugog svjetskog rata.

Danas se prezime Fabjanac nalazi na 598. mjestu na listi najčešćih prezimena u Hrvatskoj, sa zabilježenim 673 nositelja.Uz prezime Fabjanac, postoje i druge varijacije poput Fabijanac, Fabijanić, Fabjanovac i slično. U svakom slučaju, značenje prezimena Fabjanac i dalje ostaje vezano uz zanimanje kovača ili nekog drugog zanimanja vezanog uz metal.