Značenje i porijeklo prezimena KUŠTOVIĆ

Značenje i porijeklo prezimena KUŠTOVIĆ: Povijest i genealogija obitelji KUŠTOVIĆ

Prezime Kuštović, kao i mnoga druga prezimena, ima svoje porijeklo i značenje. Ovo prezime potječe iz bosanskog kraja, a ime Kuštović tradicionalno se sastoji od dva imena, Kušta i Toma. Ime Kušta dolazi od turskog imena Custa, što znači "povjerenik".

S druge strane, ime Toma potječe od grčkog imena Thomas, što znači "blizanac".Kuštovići su, prema povijesnim izvorima, bili poznati po svojoj hrabrosti i sposobnosti u vojnim akcijama. Tijekom osmanske okupacije Bosne i Hercegovine, mnogi Kuštovići su sudjelovali u borbi za oslobođenje od turske vlasti. Neki od njih su postali poznati kao vođe u pobunama i ustanicima protiv Turaka.U genealogiji obitelji Kuštović postoji nekoliko poznatih ličnosti.

Jedna od njih je Mustafa Kuštović, koji je bio poznati bošnjački pjesnik i književnik. Rođen je u Sarajevu 1912. godine, a njegova poezija je bila inspirirana bosanskim pejzažima i narodnom tradicijom.

Još jedna poznata osoba iz obitelji Kuštović je Mirsad Kuštović, koji je bio poznati nogometaš i reprezentativac Bosne i Hercegovine. Rođen je u Goraždu 1962. godine, a tijekom svoje karijere igrao je za brojne klube u Bosni i Hercegovini, kao i u drugim zemljama.Iako je prezime Kuštović prije svega povezano s bosanskim područjem, danas se ovo prezime može pronaći i u drugim dijelovima regije. Mnoge obitelji s ovim prezimenom su se doselile u različite dijelove Hrvatske, Srbije i Crne Gore, a u novije vrijeme i u druge zemlje svijeta.Ukratko, prezime Kuštović ima svoje porijeklo i značenje koje je povezano s bosanskim područjem. Ova obitelj je bila poznata po svojoj hrabrosti i sposobnosti u vojnim akcijama, a danas se ovo prezime može naći u različitim dijelovima regije i svijeta.