Značenje i porijeklo prezimena MASNICA

Značenje i porijeklo prezimena MASNICA: Povijest i geneza prezimena

Prezime MASNICA potječe iz Hrvatske i spada u kategoriju toponimskih prezimena. To znači da je prezime nastalo prema nekom geografskom mjestu ili objektu. U ovom slučaju, riječ je o nazivu planine koja se nalazi u blizini grada Ogulina u Karlovačkoj županiji.Prezime MASNICA se prvi puta spominje u pismu iz 15.

stoljeća koje je upućeno Dubrovačkoj Republici. U tom pismu, izvjesni Pavao MASNICA traži pomoć od Dubrovačke Republike zbog turske opasnosti. Ovo pismo je jedan od najstarijih pisanih dokumenata na kojima se spominje prezime MASNICA.Postoji nekoliko teorija o tome kako je prezime MASNICA dobilo svoj naziv. Prema jednoj teoriji, ime planine je nastalo od riječi "masa", što u lokalnom govoru znači "kamenit". Tako bi naziv planine MASNICA značio "kamenita planina".

Prema drugoj teoriji, naziv planine MASNICA je nastao od riječi "mazanica", što znači "mrlja". Ova teorija se temelji na činjenici da se na planini MASNICA nalazi nekoliko velikih stijena koje su prekrivene bijelom bojom, pa podsjećaju na mrlje.Prezime MASNICA se danas može pronaći u cijeloj Hrvatskoj, ali najviše u regiji Korduna, Like i Gorskog kotara. Prema popisu stanovništva iz 2011. godine, u Hrvatskoj živi oko 800 osoba s ovim prezimenom.

U prošlosti su se ljudi često nazivali prema imenu svojeg oca ili zanimanju koje su obavljali. Međutim, u 19. stoljeću je došlo do masovnog usvajanja stalnih prezimena, što je bilo potaknuto administrativnim reformama tadašnje Austro-Ugarske monarhije. Prezime MASNICA je jedno od mnogih prezimena koja su nastala u tom razdoblju.Ukratko, prezime MASNICA potječe od naziva planine u blizini grada Ogulina, a prvi puta se spominje u pismu iz 15. stoljeća. Danas se prezime može pronaći u cijeloj Hrvatskoj, ali najviše u regiji Korduna, Like i Gorskog kotara.