Značenje i porijeklo prezimena DIMLIĆ

Značenje i porijeklo prezimena DIMLIĆ

Prezime Dimlić je jedno od manje poznatih prezimena u Hrvatskoj, ali i dalje postoji nekoliko obitelji koje ga nose. Ime Dimlić može se pronaći u području Like i Gorskog kotara, a prema nekim izvorima, i u Bosni i Hercegovini.Porijeklo prezimena Dimlić nije u potpunosti poznato, ali prema nekim teorijama, ime Dimlić potječe od imena Dimo, koje je popularno ime u Bugarskoj i Makedoniji. Prema drugoj teoriji, ime Dimlić dolazi od turskog imena Demir ili gvožđe, koje se može prevesti kao "čovjek od čelika".Prezime Dimlić prvi put se spominje u zapisima iz 19.

stoljeća. Tada se prezime pojavljuje u mjestima kao što su Karlobag, Senj, i Ogulin. Prema popisu stanovništva iz 2011.

godine, u Hrvatskoj postoje 62 osobe koje nose prezime Dimlić.Zanimljivo je da je u prošlosti bilo mnogo više prezimena sličnih Dimliću. Primjerice, u 18. stoljeću u Senju su postojala prezimena poput Dimlićević, Dimličić i Dimličević.

Ipak, samo prezime Dimlić uspjelo je preživjeti do danas.Ukupno gledano, prezime Dimlić ima malo značenje u Hrvatskoj, ali i dalje postoji nekoliko obitelji koje ga s ponosom nose. Iako nije poznato porijeklo ovog prezimena, zanimljivo je razmišljati o mogućim teorijama koje se povezuju s imenom Dimo ili turskim imenom Demir. Bez obzira na njegovo porijeklo, prezime Dimlić svakako predstavlja jedinstvenu priču o jednoj maloj obitelji koja je uspjela preživjeti i održati svoje ime tijekom mnogih generacija.