Značenje i porijeklo prezimena STANTIĆ

Značenje prezimena STANTIĆ: Odakle potječe?

Prezime STANTIĆ je jedno od onih prezimena koja se vrlo često susreću u Hrvatskoj i okolnim zemljama. Ovo prezime pripada skupini prezimena koja su nastala od imena ili zanimanja. Prezime STANTIĆ ima svoj korijen u glagoljici i dolazi od riječi "stan" što znači dom ili kuća.

Ovo prezime može se naći u mnogim dijelovima Hrvatske, ali najčešće se susreće u središnjem dijelu zemlje.Prema nekim izvorima, prezime STANTIĆ potječe iz kraja srednje Dalmacije. U nekim dijelovima Dalmacije prezime se često pojavljuje u obliku "Stanić". Ova dva oblika prezimena su zapravo istog porijekla, samo se razlikuju u naglasku i pravopisu.Prezime STANTIĆ često se pojavljuje u kršćanskim poslovima, a često se nalazi i u zanimanjima koja se bave proizvodnjom hrane.

Prezime se može naći u mnogim oblicima, kao što su Stanić, Stankić, Stančić itd. Ovaj oblik prezimena može se naći u mnogim zemljama u okruženju Hrvatske.Uz sve to, postoje i neke legende koje govore o porijeklu prezimena STANTIĆ. Prema jednoj legendi, prezime potječe od plemena koje je živjelo u sjevernoj Hrvatskoj u 9.

stoljeću. Ovo pleme se zvalo Stanići i bilo je poznato po svojim ratničkim vještinama. Prema drugoj legendi, prezime potječe od imena jednog starog oca koji je bio poznat po svojoj mudrosti i dobroti.U svakom slučaju, značenje i porijeklo prezimena STANTIĆ je nešto što mnoge ljude zanima. Bez obzira na to odakle potječe, ovo prezime ima bogatu povijest i značajno mjesto u Hrvatskoj.