Značenje i porijeklo prezimena ŠENICA

Značenje i porijeklo prezimena ŠENICA: Povezanost s geografskim područjem i zanimanjem

Prezime Šenica je vrlo specifično prezime koje se često povezuje s geografskim područjem te određenim zanimanjem. Ovo prezime je relativno rijetko u Hrvatskoj, ali se može pronaći u nekim dijelovima Slavonije, posebno u okolici Osijeka.Zašto je ovo prezime tako specifično? Prvo, riječ Šenica ima svoje značenje i podrijetlo.

Prema nekim izvorima, riječ Šenica dolazi od staroslavenske riječi "šena", što znači "sijeno". Zato se ovo prezime često povezuje s poljoprivredom, točnije s proizvodnjom sijena. No, postoji i druga teorija koja tvrdi da riječ Šenica dolazi od mađarske riječi "szênâs", što znači "sijenar".

Kada se uzme u obzir povezanost ovog prezimena s geografskim područjem, jasno je da se Šenice mogu pronaći u dijelovima Hrvatske gdje se proizvodilo sijeno. To su uglavnom područja Slavonije i Baranje, gdje je poljoprivreda bila jedna od najvažnijih gospodarskih grana.Što se tiče zanimanja, kao što je već spomenuto, Šenice se često povezuju s proizvodnjom sijena, odnosno s poljoprivredom općenito.

Međutim, ovo prezime se može pronaći i u drugim zanimanjima. Na primjer, u Osijeku postoji poznati skladatelj i dirigent po imenu Krešimir Šenica, što ukazuje na to da se ovo prezime može pojaviti u različitim zanimanjima te nije striktno vezano samo uz poljoprivredu.U svakom slučaju, prezime Šenica je vrlo specifično i ima svoje značenje i podrijetlo. Povezanost s određenim geografskim područjem i zanimanjem čine ga još interesantnijim i podsjećaju nas na bogatu povijest i tradiciju naše zemlje.