Značenje i porijeklo prezimena BELE

Značenje i porijeklo prezimena BELE u Hrvatskoj

Prezime BELE jedno je od češćih prezimena u Hrvatskoj. Njegovo porijeklo može se povezati s različitim zemljama i kulturama. Postoje različita tumačenja o značenju prezimena BELE, a jedno od njih je da potječe od imena biljnog porijekla, bijelog sljeza.

Drugi naziv za bijeli sljez je bijela idirka koja na latinskom znači Althaea officinalis. Prezime se može povezati s bavljenjem biljnom medicinom ili jednostavno s nekom geografskom lokacijom na kojoj je rastao bijeli sljez.Prezime BELE nije ograničeno samo na Hrvatsku. Često se povezuje s područjem Istočne Europe, posebice s Rumunjskom i Mađarskom. Neki izvori govore o tome da prezime potječe od Mađarske riječi bele što znači bijeli.

Ovo je vrlo vjerojatno s obzirom na to da su Mađari bili prisutni u Hrvatskoj tijekom povijesti.Prezime BELE u Hrvatskoj često se nalazi u kontinentalnom dijelu zemlje, posebice u Slavoniji i Središnjoj Hrvatskoj. Međutim, neke obitelji s ovim prezimenom žive i u Dalmaciji, Istri i drugim dijelovima Hrvatske.Prema podacima iz 2011.

godine, u Hrvatskoj postoji oko 1.000 osoba s prezimenom BELE. Najviše ih živi u Zagrebu, Osijeku i Sisku. Prezime se može naći u različitim varijantama, kao što su Belec, Beleš, Belić, Belaj, Belina, Belićević i slično.U nekim obiteljima s ovim prezimenom postoje priče i legende o njihovom porijeklu. Tako se kaže da je obitelj BELE bila povezana s vlastelinskim obiteljima iz Mađarske, dok se u drugima govori o tome da su njihovi preci bili zanatlije ili seljaci. Bez obzira na to, prezime BELE zasigurno ima raznoliko porijeklo i neke zanimljive priče iza sebe.