Značenje i porijeklo prezimena ŠANTORIĆ

Značenje i porijeklo prezimena ŠANTORIĆ:

Prezime ŠANTORIĆ uglavnom se vezuje uz područje današnje Hrvatske, a konkretno uz područje Like i okolice Gospića. Prezime se uglavnom zapisuje u obliku Šantorić, ali postoje i varijacije kao što su Šantorić-Kovačević, Šantorić-Mandić ili Šantorić-Glavaš.Značenje prezimena ŠANTORIĆ nije jednoznačno, no smatra se da potječe iz talijanskog jezika.

Prema nekim teorijama, prezime bi moglo biti izvedeno od riječi "santoreggia", što na talijanskom znači "ružmarin". Druga teorija kaže da prezime potječe od imena "Santorini", što se odnosi na otok u Egejskom moru.Ipak, najvjerojatnije objašnjenje je da prezime ŠANTORIĆ potječe od latinskog imena "Sanctus Victor", što znači "sveti pobjednik".

Ovo objašnjenje ima smisla s obzirom na činjenicu da su u srednjem vijeku mnogi ljudi dobivali ime prema nekom svecu ili svetici, a da su se kasnije ta imena prenosila u obliku prezimena.Prezime ŠANTORIĆ spada u kategoriju relativno rijetkih prezimena u Hrvatskoj, s obzirom na to da u popisu stanovništva iz 2011. godine nije bilo ni 100 osoba s tim prezimenom.

Međutim, unatoč relativno malom broju nositelja, prezime ima bogatu povijest koja seže još u 18. stoljeće.Danas se prezime ŠANTORIĆ može pronaći i izvan Hrvatske, primjerice u Srbiji, Bosni i Hercegovini, ali i u zemljama poput Kanade, Australije i Sjedinjenih Američkih Država, gdje žive potomci hrvatskih iseljenika.