Značenje i porijeklo prezimena KEČ

Značenje i porijeklo prezimena KEČ u Hrvatskoj

Prezime KEČ je relativno često prezime u Hrvatskoj, osobito u sjevernom dijelu zemlje. Ovo prezime potječe od riječi "keč" koja ima turske korijene. "Keč" u turskom jeziku označava niži čin u vojsci, a prema nekim izvorima, ime Keč potječe od turskog vojnog čina ili titule.

U nekim regijama Hrvatske, kao što su Međimurje, Podravina i Zagorje, prezime Keč se javlja u varijantama Kec, Keci, Kecy i Keči.Prezime Keč se prvi puta spominje u Hrvatskoj u 17. stoljeću, a prema nekim izvorima, potječe iz Mađarske. Mnogi pripadnici ovog prezimena ističu svoje mađarsko podrijetlo, te tvrde da su njihovi preci došli u Hrvatsku kao dio mađarske kolonizacije.

Prezime Keč se javlja u različitim dijelovima Hrvatske, a najčešće se pojavljuje u Međimurju, Zagorju, Podravini, Zagrebu i okolici.Uz Mađarsku, prezime Keč je rasprostranjeno i u nekim drugim zemljama, poput Srbije, Crne Gore, Slovenije i Slovačke. U tim zemljama se također javljaju različite varijante ovog prezimena, poput Kec, Keci, Kecy i Keči, što ukazuje na zajedničko porijeklo.Danas se pripadnici ovog prezimena bave različitim zanimanjima, od poljoprivrede i stočarstva do znanosti i umjetnosti. Prezime Keč je u Hrvatskoj često i popularno prezime, a mnogi ga nose s ponosom, kao dio svoje obiteljske povijesti i tradicije.Ukratko, prezime Keč potječe od turske riječi "keč" koja označava niži čin u vojsci.

Prezime se javlja u Hrvatskoj od 17. stoljeća, a prema nekim izvorima, potječe iz Mađarske. Danas se prezime Keč javlja u različitim dijelovima Hrvatske, a nosi ga mnogo ljudi različitih zanimanja i interesa.