Značenje i porijeklo prezimena MEGEC

Značenje i porijeklo prezimena MEGEC: Povijest obitelji i migracije

Prezime Megec je rijetko i specifično prezime koje se javlja u Hrvatskoj i okolnim zemljama. Prezime se sastoji od pet slova i nema uobičajeni sufiks koji bi ukazivao na to iz kojeg kraja potječe. Postoje različite teorije o porijeklu prezimena Megec, ali najčešće se spominje njegovo podrijetlo iz Mađarske.

Pretpostavlja se da su se Megeci naselili u Hrvatskoj u 18. stoljeću, kada su dolazile mađarske obitelji u potrazi za novim životom i zaposlenjem.Prema nekim izvorima, prezime Megec potječe od mađarskog prezimena Mezei, koje znači "poljski", "livadski" ili "šumski". Prezimena su se u to vrijeme često mijenjala ili prilagođavala novoj sredini ili jezikom pa je tako Mezei postao Megec. Druga teorija kaže da se prezime Megec može povezati s riječi meč, što bi moglo ukazivati na neki oblik zanata koji se bavio izradom mačeva ili štitova.

Međutim, ove su teorije samo pretpostavke i nema točnih podataka o tome kako se prezime pojavilo.Obitelj Megec uglavnom se sastoji od ljudi koji se bave zemljoradnjom ili trgovinom. U prošlosti su se bavili stočarstvom ili drvodjelstvom, a danas se većina bavi poljoprivredom ili nekom drugom sferom trgovine. Prema nekim izvorima, dio obitelji se preselio u druge dijelove Europe pa se prezime Megec pojavljuje i u drugim zemljama poput Austrije, Njemačke ili Švicarske.

Međutim, većina obitelji ostala je u Hrvatskoj i Sloveniji.Migracije su bile česte u prošlosti, a naročito u 20. stoljeću zbog političkih i gospodarskih promjena u zemlji. Mnogi pripadnici obitelji Megec su se selili u druge dijelove Hrvatske ili u susjedne zemlje poput Slovenije, Srbije ili Bosne i Hercegovine. Danas se prezime Megec može pronaći u većim gradovima poput Zagreba, Rijeke ili Splita, ali i u manjim naseljima i selima. Unatoč tome što je prezime rijetko, Megeci su cijenjeni članovi društva i poštovani u svojim zajednicama.