Značenje i porijeklo prezimena CIPURIĆ

Značenje i porijeklo prezimena CIPURIĆ

Prezime CIPURIĆ potječe iz Hrvatske te se danas najviše nalazi u Dalmaciji, Istri i Zagrebu. Prezime se sastoji od riječi "cipar" što znači "trgovački posrednik" te sufiksa "-ić" koji označava pripadnost ili nasljeđivanje. Stoga, prezime CIPURIĆ doslovno znači "potomak trgovačkog posrednika".Prema jednoj teoriji, prezime CIPURIĆ nastalo je od talijanske riječi "cipolla" što znači "luk" ili "lukovica".

Prema ovoj teoriji, prezime je dobilo neki trgovac lukom koji se naselio u Hrvatskoj i promijenio svoje prezime u Cipurić. Međutim, ova teorija nije potvrđena i smatra se manje vjerojatnom.Prezime CIPURIĆ prvi put se spominje u pisanim dokumentima tijekom 17. stoljeća u Dalmaciji.

Postoji nekoliko legendi o porijeklu prezimena. Jedna legenda kaže da je jedan vođa pobune protiv Venecije u 17. stoljeću imao prezime Cipura, a njegovi potomci dodali su sufiks "-ić".

Druga legenda kaže da je jedan pomorac koji je putovao prema Americi promijenio svoje prezime kako bi izbjegao plaćanje poreza. Međutim, ove legende nisu potvrđene i smatraju se tek pričama bez povijesne utemeljenosti.Danas je prezime CIPURIĆ relativno rijetko, ali često se može naći u Dalmaciji i Istri. Mnogi nositelji ovog prezimena bave se trgovinom i poduzetništvom, što odražava porijeklo prezimena.