Značenje i porijeklo prezimena KROVINOVIĆ

Značenje i porijeklo prezimena KROVINOVIĆ:

Prezime KROVINOVIĆ pripada skupini prezimena koja su nastala od nekog zanimanja ili posla. KROVINOVIĆ je prezime koje je nastalo od riječi krov, što ukazuje da se netko u svojoj obitelji bavio poslovima vezanim uz krovove. Prezime KROVINOVIĆ se sastoji od dvije riječi: krov i -ović, što se u hrvatskim prezimenima često koristi kao sufiks koji označava pripadnost nekome ili nečemu.

Prezime KROVINOVIĆ je relativno rijetko u Hrvatskoj, te se nalazi na 3201. mjestu po broju nositelja u Hrvatskom telefonskom imeniku. Najviše nositelja prezimena KROVINOVIĆ živi u gradu Zagrebu i okolici.

Prema statistikama, prezime KROVINOVIĆ se pojavilo u Hrvatskoj tek u 20. stoljeću, a prvi nositelj ovog prezimena je bio Nikola KROVINOVIĆ. Njegov sin, Ivan KROVINOVIĆ, bio je poznati hrvatski pjesnik i književnik, te je svojim djelima značajno obilježio hrvatsku književnost.

Prezime KROVINOVIĆ se ne javlja često u drugim zemljama, te se pretpostavlja da je to prezime karakteristično samo za područje Hrvatske i okolice.Ukratko, prezime KROVINOVIĆ nastalo je od riječi krov, te je karakteristično za područje Hrvatske. Najpoznatiji nositelj ovog prezimena bio je Ivan KROVINOVIĆ, hrvatski pjesnik i književnik.