Značenje i porijeklo prezimena SUNARIĆ

Značenje prezimena SUNARIĆ: Odakle potječe?

Prezime Sunarić ima zanimljivo porijeklo i značenje koje seže daleko u prošlost. Prezime Sunarić pripada kategoriji prezimena koja su nastala od zanimanja, odnosno prezimena koja su nastala od riječi koje označavaju određeni posao. U slučaju Sunarića, riječ "sunar" označava zlatara ili kovača koji se bavio izradom nakita.Prezime Sunarić ima svoje korijene u Hrvatskoj, a najčešće se javlja u Slavoniji te u dijelovima sjeverozapadne Hrvatske.

Međutim, postoje i tragovi da se prezime Sunarić javlja i u drugim dijelovima svijeta. Tako se u Srbiji i Bosni i Hercegovini javljaju osobe s ovim prezimenom, ali i u drugim državama poput Njemačke, Kanade i SAD-a.Iako se prezime Sunarić može pojaviti u različitim dijelovima svijeta, njegovo porijeklo je svakako hrvatsko. U Hrvatskoj postoje različite teorije o tome odakle potječe prezime Sunarić.

Jedna od teorija kaže da potječe od imena osobnog imena "Sunimir" koje je bilo popularno u 9. i 10. stoljeću.

Druga teorija kaže da je prezime nastalo od riječi "sunar" koja označava kovača ili zlatara, a koja se pojavljuje u hrvatskoj i slovenskoj kulturi.U svakom slučaju, prezime Sunarić ima bogatu povijest i važno je dio hrvatske kulturne baštine. Danas se među Sunarićima nalaze uspješni ljudi u različitim područjima kao što su sport, umjetnost i znanost. Unatoč tome što se prezime pojavljuje u različitim dijelovima svijeta, ono i dalje ima snažnu povezanost s Hrvatskom i njenom poviješću.