Značenje i porijeklo prezimena NIKOLETIĆ

Značenje i porijeklo prezimena NIKOLETIĆ:

Prezime Nikoletić ima korijene u slavenskom jeziku, a ime Nikola sastoji se od dvije riječi: "nik" što znači pobjedu, te "ola" što znači narod. Dakle, prezime Nikoletić znači "pobjednički narod".Prezime Nikoletić se prvi puta spominje u Crnoj Gori u 16.

stoljeću. Prema nekim izvorima, Nikoletići su bili porijeklom iz Hercegovine, no preselili su se u Crnu Goru gdje su se bavili poljoprivredom i stočarstvom.Nakon toga, prezime Nikoletić proširilo se u susjedne države poput Srbije i Bosne i Hercegovine.

U Srbiji se najviše Nikoletića nalazi u Beogradu i okolici, dok u Bosni i Hercegovini najviše Nikoletića živi u Istočnom Sarajevu.Nikoletići su tijekom povijesti bili poznati po hrabrosti i upornosti. Mnogi članovi ovog prezimena bili su istaknuti u društvu kao zanatlije, trgovci, ali i kao književnici, umjetnici i političari.

Danas, prezime Nikoletić spada u red češćih prezimena u Crnoj Gori, Srbiji i Bosni i Hercegovini. Uz to, mnogi Nikoletići su se tijekom godina raselili u druge zemlje, pa se tako ovo prezime može pronaći diljem svijeta.S obzirom na značenje i povijest ovog prezimena, Nikoletići imaju razloga biti ponosni na svoje naslijeđe i svoje porijeklo.