Značenje i porijeklo prezimena TROKTER

Značenje prezimena TROKTER: Odakle potječe?

Značenje i porijeklo prezimena TROKTER: Odakle potječe?Prezime TROKTER spada u grupu rijetkih prezimena koja se pojavljuju u Hrvatskoj. Prema dostupnim podacima, ovo prezime nije tako često, no zanimljivo je da se pojavljuje u nekoliko varijacija, poput Trokterić, Troktar, Troktarić i slično.

Prezime TROKTER može se povezati s njemačkim podrijetlom, budući da je vrlo slično njemačkom prezimenu Trotter, koje se pojavljuje u Njemačkoj u većem broju. Ipak, očito je da je TROKTER hrvatska verzija imena, s izvornim korijenom u Hrvatskoj.Pretpostavlja se da porijeklo prezimena TROKTER dolazi od nekog zanimanja koje se u prošlosti bavilo prijevozom, ili neke vrste putnika.

Riječ Trotter na engleskom jeziku označava osobu ili životinju koja se kreće brzo i lako. Moguće je da je TROKTER dobio ime po nekom sličnom zanimanju u Hrvatskoj, koje se bavilo kretanjem ili prijevozom, no to su samo pretpostavke.

Prezime TROKTER može se pronaći u različitim krajevima Hrvatske, no najčešće se pojavljuje u sjevernoj Hrvatskoj, primjerice u Koprivničko-križevačkoj županiji. U Njemačkoj se prezime Trotter često pojavljuje u pokrajini Baden-Württemberg, što samo još više upućuje na moguće njemačko podrijetlo prezimena TROKTER.Uz sve pretpostavke o porijeklu prezimena, činjenica je da je prezime TROKTER rijetko, ali i dalje prisutno u Hrvatskoj. Ono što ga čini zanimljivim jest upravo kombinacija mogućeg njemačkog podrijetla s izvornim hrvatskim korijenom, no konačan odgovor o porijeklu ovog prezimena još uvijek nije potpuno poznat.