Značenje i porijeklo prezimena PRŠIĆ

Značenje prezimena PRŠIĆ: Odakle potječe?

Prezime Pršić spada u kategoriju prezimena koja su potekla od nekog imena ili neke osobine. U ovom slučaju, vjerojatno je da je prezime Pršić nastalo od nadimka vezanog uz nečiju kosu. Ime Pršić, naime, potječe od riječi "prš", koja označava kovrčavu kosu ili kosu koja se brzo suši i sklapa u sitne pramenove.

Prema nekim izvorima, prezime Pršić potječe iz područja Dalmacije, odnosno s otoka Visa. Smatra se da je ovo prezime nastalo u 16. stoljeću, kada su se na otok doselili trgovački putnici iz Venecije.

Prema nekim teorijama, Pršići su se bavili pomorskim poslovima te su se kao takvi doselili na otok.Drugi izvori navode kako prezime Pršić potječe iz Bosne i Hercegovine, odnosno s područja Banja Luke. Prema ovoj teoriji, Pršići su se bavili kovačkim poslovima te su se kao takvi širili po Bosni i Hercegovini.U svakom slučaju, prezime Pršić danas je relativno rijetko u Hrvatskoj, s najvećim brojem nositelja u Dalmaciji i Hercegovini.

Danas se Pršići bave različitim zanimanjima, od kojih su neka vezana uz pomorstvo i ribarstvo, dok se drugi bave poslovima u građevinskoj industriji, trgovini i slično.U sljedećim odlomcima članka, bavit ćemo se značajnijim nositeljima prezimena Pršić te ćemo pokušati razumjeti kako je ovo prezime utjecalo na pojedince i njihove životne putove. Također, bit će riječi i o tome kako Pršići danas žive i koje su im karakteristike.