Značenje i porijeklo prezimena PASTOVIĆ

Značenje i porijeklo prezimena PASTOVIĆ: Sve što trebate znati

Prezime je obično prvo što čujemo kada se upoznajemo s nekom osobom. Ono nam govori odakle netko potječe i ponekad čak kakva mu je osobnost. Upravo zato je zanimljivo saznati što više o porijeklu svojeg prezimena.Prezime PASTOVIĆ ima korijene u Hrvatskoj, a prema nekim izvorima potječe od riječi "pastir".

Ovo prezime je vrlo rijetko, pa se može zaključiti da je riječ o maloj obitelji koja se naselila u određenom području.Prezime PASTOVIĆ najčešće se nalazi u područjima srednje Dalmacije, točnije u okolici Splita, Šibenika i Zadra. Postoji nekoliko obitelji s ovim prezimenom u Bosni i Hercegovini, ali i u Australiji, Kanadi i SAD-u.S obzirom na to da se radi o rijetkom prezimenu, može se pretpostaviti da su svi nositelji prezimena PASTOVIĆ međusobno povezani.

To bi značilo da su svi PASTOVIĆI koji žive danas, potekli iz istog pretka.Zanimljivo je da se u Hrvatskoj osim prezimena PASTOVIĆ, još pojavljuju prezimena koja su s njim u vezi. Tako imamo prezimena Pastir, Pastirčić, Pastirčin, Pastirčak i slično.

Sva ta prezimena imaju veze s riječju "pastir", što upućuje na nekadašnju zanimaciju PASTOVIĆA.Ukratko, prezime PASTOVIĆ potječe iz Hrvatske, a njegovo značenje povezano je s riječju "pastir". PASTOVIĆI danas žive u području srednje Dalmacije, ali i u drugim dijelovima svijeta. Prezime je vrlo rijetko, što sugerira da su svi nositelji prezimena PASTOVIĆ povezani i da potječu od istog pretka.