Značenje i porijeklo prezimena PEJAKIĆ

Značenje i porijeklo prezimena PEJAKIĆ: Povezanost s turskim osvajanjima i značenje imena pejaka

Prezime PEJAKIĆ ima zanimljivo porijeklo i značenje. Ovo prezime se odnosi na osobe koje su potomci nekoga tko se bavio pejakaštvom. Pejakaši su bili konjanici koji su se u Turskoj vojsci koristili za izviđanje, a kasnije su postali i plaćenici. Ime pejaka dolazi od turske riječi "beygir" što znači konj.

Prezime PEJAKIĆ se također povezuje s osvajanjima Osmanlijskog carstva.U vrijeme osmanske vlasti u Bosni, pejakaši su bili važan dio turske vojske. Njihova zadaća bila je osigurati sigurnost vojnika i čuvati teritoriju. Pejakaši su bili vrlo cijenjeni u to vrijeme i imali su visok položaj u vojsci.

Mnogi pejakaši su se nakon završetka vojne službe nastavili baviti konjima i uzgajati ih. Zbog toga su mnoga prezimena u Bosni i Hercegovini povezana s konjima i vojnicima.Prezime PEJAKIĆ se najviše pojavljuje u Bosni i Hercegovini, ali se može naći i u drugim dijelovima Balkana. Prema nekim izvorima, najviše PEJAKIĆ-a živi u Tuzlanskom kantonu u Bosni i Hercegovini. Prezime se sastoji od dva dijela: "pejaka" i sufiksa "-ić".

Sufiks "-ić" je vrlo čest u prezimenima u Bosni i Hercegovini i označava potomstvo ili pripadnost određenoj skupini.Ukratko, prezime PEJAKIĆ ima korijene u osmanskoj vojsci i vezano je za pejakaše, konjanike koji su se bavili izviđanjem. Ime pejaka dolazi od turske riječi "beygir" što znači konj. Prezime se povezuje s Turskom i osvajanjima Osmanlijskog carstva. U Bosni i Hercegovini, prezime PEJAKIĆ je vrlo često i može se naći u različitim dijelovima zemlje.