Značenje i porijeklo prezimena FATUR

Značenje prezimena FATUR: Odakle potječe?

Značenje i porijeklo prezimena FATUR: Odakle potječe?Prezime Fatur spada u skupinu prezimena koja se često javljaju na području Hrvatske, ali i drugih zemalja poput Slovenije i Austrije. Prezime Fatur često se povezuje sa starim srednjoeuropskim imenima poput Valter, Walter, Wolfram i sl.Pretpostavlja se da prezime Fatur potječe od njemačkog prezimena Walter koje se pojavljuje u Njemačkoj, Austriji, te drugim dijelovima Europskog kontinenta.

U Hrvatskoj se prezime Fatur najviše pojavljuje u sjeverozapadnom dijelu zemlje, a posebno je zastupljeno na području Međimurja i okolice.Prema nekim izvorima, prezime Fatur je nastalo od prezimena Faturić koje je bilo vrlo rasprostranjeno u Međimurju i okolici. Prema drugim izvorima, prezime Fatur se javlja u nekim krajevima Hrvatske već u 14.

stoljeću, no prave informacije o porijeklu prezimena nisu baš dobro dokumentirane.Unatoč tome, postoje neke teorije o tome što bi moglo biti značenje prezimena Fatur. Jedna od teorija je da prezime Fatur dolazi od njemačke riječi 'Futter' što znači hrana za životinje.

Druga teorija je da prezime Fatur dolazi od njemačkog prezimena Walter koje znači vladar naroda.U svakom slučaju, prezime Fatur ima svoju dugu povijest i brojne su obitelji koje se njime ponose. Bez obzira na njegovo značenje i porijeklo, ovo prezime je postalo dio identiteta brojnih obitelji u Hrvatskoj i drugim dijelovima Europe.