Značenje i porijeklo prezimena ANTICA

Značenje prezimena ANTICA: Poreklo i značenje imena

Prezime Antica je vrlo često u Hrvatskoj, a može se pronaći i u drugim zemljama poput Italije. Poreklo ovog prezimena vodi nas na otok Vis, gdje se prvi put pojavljuje u 17. stoljeću.

Prema jednoj teoriji, prezime Antica potječe od latinskog imena Antius, koje je bilo uobičajeno u Rimskom Carstvu. Druga teorija kaže da prezime Antica ima korijene u starohrvatskom jeziku, od riječi antik, što znači star, drevan ili antički.Značenje prezimena Antica je povezano s nečim što je staro, drevno ili antičko.

Ovo prezime ima snažnu povezanost s kulturnim nasljeđem, poviješću i tradicijom.U Hrvatskoj se prezime Antica najčešće javlja u Dalmaciji, posebice na otocima Visu, Hvaru i Braču. U prošlosti su Antice bile poznate kao mornari i ribari, koji su živjeli od mora i bili povezani s pomorskom tradicijom ovih otoka.

Danas se prezime Antica može pronaći u različitim zanimanjima i profesijama, od medicinskih sestara i liječnika do poduzetnika i umjetnika. No, bez obzira na zanimanje, nositelji prezimena Antica često pokazuju ponos za svoje kulturno nasljeđe i povijest.Ukratko, prezime Antica ima duboko kulturno i povijesno značenje, koje seže u staru povijest. Nositelji ovog prezimena mogu biti ponosni na svoje korijene i tradiciju, koja je trajala kroz stoljeća.