Značenje i porijeklo prezimena BARTULICA

Značenje i porijeklo prezimena BARTULICA: Povezanost s imenom svetog Bartula

Prezime Bartulica, kao i mnoga druga prezimena, ima svoje porijeklo i značenje. U ovom članku ćemo se baviti upravo tim aspektima ovog prezimena te ćemo istražiti moguću povezanost s imenom svetog Bartula.Prezime Bartulica vrlo je rašireno u Hrvatskoj, a prema nekim izvorima potječe iz Dalmacije. Ime Bartulica dolazi od imena Bartolomej, a u prethodnim vremenima prezimena su se često izvodila iz imena ili nadimaka.

Bartolomej je grčko ime koje se prevodi kao "sin obraćenja" te se u kršćanstvu povezuje s imenom svetog Bartula.Sveti Bartul je jedan od dvanaest apostola te se u kršćanstvu štuje kao mučenik za vjeru. Prema legendi, Bartul je propovijedao kršćanstvo u Indiji, a kasnije se priključio svetom Toma Akvinskom u njegovoj misiji u Ateni.

Prema drugoj legendi, Bartul je bio živ u vrijeme rimskog cara Nerona te je bio mučen zbog vjere i na kraju pogubljen.Prezime Bartulica može se tumačiti kao "sin Bartula" ili "pripadnik obitelji Bartula". U prošlosti su se prezimena često izvodila iz imena ili nadimaka kako bi se odredila pripadnost pojedinca određenoj obitelji ili kraju.

U tom smislu, Bartulica bi mogla ukazivati na pripadnost obitelji koja štuje svetog Bartula ili na pripadnost nekom kraju u kojem je svetac posebno poštovan.U Hrvatskoj postoji više mjesta koja se zovu Bartulica, što može ukazivati na to da je ime Bartula bilo često u nekom kraju te da su se iz njega izvodila brojna prezimena. Također, u Hrvatskoj postoji i crkva svetog Bartula u Vrpolju, što ukazuje na to da se ime svetog Bartula štuje i u našoj zemlji.Ukratko, prezime Bartulica dolazi od imena Bartolomej te se može tumačiti kao "sin Bartula" ili "pripadnik obitelji Bartula". Ime Bartul povezano je s imenom svetog Bartula, jednog od dvanaest apostola te se u kršćanstvu štuje kao mučenik za vjeru. U Hrvatskoj se ime svetog Bartula također štuje te postoji nekoliko mjesta i crkava posvećenih njemu.