Značenje i porijeklo prezimena KOMARČIĆ

Značenje i porijeklo prezimena KOMARČIĆ: Povijest prezimena

Prezime Komarčić spada u red rijetkih prezimena u Hrvatskoj. Vrlo je moguće da su svi koji nose ovo prezime povezani na neki način, jer se ono najčešće pojavljivalo u istim krajevima.

Također, na osnovu dijalekta u kojem se prezime pojavljuje, možemo zaključiti da je njegovo porijeklo iz dalmatinskog kraja.Prezime Komarčić se sastoji od dvije riječi, "komar" i "čić". "Komar" je riječ koja označava insekt koji se hrani krvlju i koji je poznat po svojoj iritantnosti, dok je "čić" sufiks koji se često koristi u prezimenima za označavanje pripadnosti ili srodstva. Stoga, možemo zaključiti da prezime Komarčić označava osobu koja je povezana s komarima, bilo kao netko tko se bavi njihovim lovom ili kao netko čiji je nadimak bio povezan s ovim insektom.Prema nekim izvorima, prezime Komarčić pojavilo se u Dalmaciji u 16.

stoljeću, a najviše se javljalo u okolici Zadra, Šibenika i Trogira. Prezime se pojavljivalo u obliku Komarčević, Komarić i slično, a danas se najčešće susreće u obliku Komarčić.

Neki izvori tvrde da je prezime nastalo kao nadimak za osobu koja se bavila uzgojem zijevalica, koje su se u Dalmaciji nazivale "komari". Međutim, ova teorija nije sasvim sigurna, a danas se smatra da prezime može imati više različitih značenja.Prezime Komarčić nije bilo učestalo u Hrvatskoj, pa ga je stoga teško pratiti kroz povijest. Ipak, moguće je da su pripadnici ovog prezimena bili povezani s nekim važnim povijesnim događajima u Dalmaciji. Danas, prezime Komarčić nosi manji broj ljudi, ali se i dalje može susresti u istim krajevima kao i prije.