Značenje i porijeklo prezimena LIPOTICA

Značenje i porijeklo prezimena LIPOTICA: Povezanost s imenom i zemljopisnim područjem

Prezime LIPOTICA je hrvatsko prezime koje se može naći u različitim dijelovima Hrvatske iako je najčešće u sjeverozapadnom dijelu zemlje. LIPOTICA je prezime koje ima zanimljivo značenje, a koje je povezano s imenom i zemljopisnim područjem.Prezime LIPOTICA ima svoje korijene u imenu LIPA, što je drvo koje se nalazi u mnogim dijelovima Hrvatske, a čije ime potječe od svojstva lišća koje je mekano poput platna.

LIPA se smatrala svetim drvetom u slavenskoj mitologiji i koristila se u mnogim ritualima.Uz značenje prezimena koje je povezano s imenom LIPA, postoji i zemljopisna povezanost. Naime, prezime LIPOTICA je često povezano s naseljem LIPOTICA u Međimurskoj županiji. Ovo naselje se prvi put spominje u 16.

stoljeću i smatra se da je upravo ovo područje dalo ime prezimenu.Prezime LIPOTICA je relativno rijetko u Hrvatskoj i ima oko 400 nositelja. Najviše se pojavljuje u sjeverozapadnom dijelu zemlje, posebno u Međimurskoj županiji, ali se može pronaći i u drugim dijelovima Hrvatske.

Osim u Hrvatskoj, prezime LIPOTICA može se pronaći i u Sloveniji, Srbiji, Mađarskoj i Austriji. Ovo nam govori da je prezime LIPOTICA bilo rašireno u ovom području i da se širilo na različite načine.Ukratko, prezime LIPOTICA ima zanimljivo značenje koje je povezano s imenom i zemljopisnim područjem. Njegovo podrijetlo seže u slavensku mitologiju, dok se zemljopisno povezuje s naseljem LIPOTICA u Međimurskoj županiji. Ovo rijetko prezime ima oko 400 nositelja u Hrvatskoj te se može pronaći i u drugim zemljama.