Značenje i porijeklo prezimena ŠULIČEK

Značenje prezimena ŠULIČEK: Odakle potječe?

Prezime ŠULIČEK potječe iz Slavonije, a danas se može pronaći u Hrvatskoj, Srbiji i Slovačkoj. Prema nekim izvorima, prezime ŠULIČEK potječe od njemačkog prezimena SCHULZE, što znači "školski poglavar" ili "seljački vođa". Drugi izvor navodi da prezime ŠULIČEK potječe od imena ŠULE, koje je bio nadimak za osobu koja je bila visoka i mršava.

Smatra se da su se nositelji prezimena ŠULIČEK doselili u Hrvatsku tijekom 18. i 19. stoljeća, a većina ih se naselila u Slavoniji. Prezime je bio često zastupljeno u selima oko Požege, Pakraca, Daruvara i Bjelovara.

ŠULIČEK je tipično seljačko prezime, što ukazuje na to da su nositelji prezimena bili uglavnom poljoprivrednici.Interesantno je napomenuti da se prezime ŠULIČEK našlo u dokumentima još od 18. stoljeća, što ukazuje na to da se prezime održalo kroz niz generacija i da se smatra relativno starim prezimenom u Hrvatskoj. Iako se prezime ne nalazi među najčešćim prezimenima u Hrvatskoj, ipak ima značajan broj nositelja.U Srbiji i Slovačkoj, prezime ŠULIČEK se rijetko pojavljuje, ali se smatra da su nositelji prezimena također doselili u ta područja tijekom 18.

i 19. stoljeća. U Slovačkoj, prezime ŠULIČEK se često piše s dijakritičkim znakom iznad slova Č, što ukazuje na to da se izgovara drugačije nego u Hrvatskoj.Ukratko, prezime ŠULIČEK potječe iz Slavonije, a nositelji prezimena najvjerojatnije su bili poljoprivrednici. Prezime je relativno staro i održalo se kroz niz generacija. Danas se prezime može pronaći u Hrvatskoj, Srbiji i Slovačkoj.