Značenje i porijeklo prezimena NOŽICA

Značenje prezimena NOŽICA: Odakle potječe?

Prezime NOŽICA je prilično specifično, te se često postavlja pitanje odakle ono zapravo potječe i što znači. Iako se mnogi s pravom mogu zapitati čime se bavila obitelj koja je nosila ovo prezime, istina je da se pravi odgovor ne može pronaći jednostavno.No, postoji nekoliko teorija koje bi mogle objasniti porijeklo prezimena NOŽICA.

Prema jednoj od njih, ovo prezime potječe od zanimanja. Naime, u nekim dijelovima Hrvatske, ali i drugih zemalja, bilo je prilično često da se djelatnosti neke obitelji pretvaraju u njihova prezimena. Tako bi se obitelji koje su se bavile izradom noževa ili drugih oštrih predmeta mogla nazvati upravo NOŽICA, što bi bilo sasvim logično.Druga teorija govori o geografskom podrijetlu prezimena NOŽICA.

Prema njoj, ovo prezime bi potjecalo od nekog mjesta koje bi se zvalo Nožice, a koje bi bilo smješteno u blizini prebivališta pojedinca koji nosi ovo prezime. Ova teorija je, također, sasvim moguća, s obzirom na to da se prezimena često vežu uz određene geografske ili društvene pojave.Treća teorija koja se često spominje govori o tome da je prezime NOŽICA izvedeno od imena Noha.

Ovim bi se prezimenom, prema ovoj teoriji, željelo ukazati na to da je neka obitelj "potekla" od Noe, poznatog lika iz Biblije.Sve ove teorije su moguće, no istina je da se pravo porijeklo prezimena NOŽICA ne može sa sigurnošću utvrditi. Ono što je sigurno jeste da su mnoge obitelji koje su nosile ovo prezime živjele u različitim dijelovima Hrvatske, te da su se bavile različitim djelatnostima. Bez obzira na to, jedno je sigurno – prezime NOŽICA je dio hrvatske kulturne baštine, te kao takvo zaslužuje poštovanje i pažnju.