Značenje i porijeklo prezimena HERGEŠIĆ

HERGEŠIĆ - značenje i porijeklo prezimena

Prezime HERGEŠIĆ je prezime koje se najčešće susreće u Bosni i Hercegovini. Ovo prezime je vrlo starog porijekla te je prema nekim izvorima nastalo još u 15.

stoljeću. Prezime HERGEŠIĆ se sastoji od dvije riječi - HERG i ŠIĆ.Riječ HERG se u današnjem jeziku koristi u značenju žbunaste biljke, grmlja ili guste šume. Međutim, u prošlosti je ova riječ imala drugačije značenje.

Tako se HERG odnosio na utvrđenje ili tvrđavu, a u nekim dijelovima regije se koristio i za kulu. Upravo ovo značenje riječi HERG se smatra prvotnim značenjem koje je utjecalo na nastanak prezimena HERGEŠIĆ.Drugi dio prezimena HERGEŠIĆ - ŠIĆ, je sufiks koji se često koristi u nazivima mjesta ili prezimenima u Bosni i Hercegovini.

ŠIĆ se u osnovi odnosi na nešto malo, sitno, suho. Pretpostavlja se da se sufiks ŠIĆ dodao prvotnom imenu kako bi se istakla povezanost s nekim manjim, suhim mjestom ili objektom.Stoga se može zaključiti da prezime HERGEŠIĆ znači "onaj koji dolazi iz utvrđenja" ili "onaj koji dolazi iz male i suhe zemlje". S obzirom na to da je Bosna i Hercegovina zemlja s mnogo kula, tvrđava i starih utvrda, nije čudno što se prezime HERGEŠIĆ toliko često susreće u ovoj regiji.Iako se prezime HERGEŠIĆ najčešće susreće u Bosni i Hercegovini, postoje i osobe s ovim prezimenom u drugim dijelovima svijeta. No, u većini slučajeva, njihovi korijeni vode upravo u Bosnu i Hercegovinu.U sljedećem odlomku ćemo istražiti neke od najpoznatijih osoba s prezimenom HERGEŠIĆ i saznati nešto više o njihovoj povijesti i doprinosu društvu.