Značenje i porijeklo prezimena ŠIBIĆ

Značenje i porijeklo prezimena ŠIBIĆ:

Prezime ŠIBIĆ je jedno od češćih prezimena u Hrvatskoj te se može pronaći u raznim dijelovima zemlje. ŠIBIĆ je prezime koje se pojavljuje u Dalmaciji, Bosni i Hercegovini, ali i u drugim zemljama poput Srbije, Crne Gore i Makedonije.Riječ ŠIBIĆ prema nekim izvorima potječe od staroslavenske riječi "šiba", što znači šiba, štap, češalj ili metla.

Drugi izvori tvrde da se prezime ŠIBIĆ može povezati s riječju "šiblja", što bi značilo da je prezime dobiveno po nekom mjestu na kojem raste šiblje.Prezime ŠIBIĆ spada u kategoriju prezimena koja su nastala od nadimaka. Tako je prezime ŠIBIĆ dobiveno od nadimka koji se odnosio na osobu koja je koristila šibu ili štap kao pomagalo u svom zanimanju.

Prema nekim izvorima, prezime ŠIBIĆ se pojavljuje u dokumentima još od 15. stoljeća, što ukazuje na to da je to prezime vrlo staro. U Hrvatskoj se prezime ŠIBIĆ pojavljuje u raznim varijantama kao što su ŠIBIČIĆ, ŠIBIĆEVIĆ i slično.

Danas se u Hrvatskoj može pronaći veliki broj ljudi koji nose prezime ŠIBIĆ, a najviše ih se nalazi u Dalmaciji, posebice u gradovima poput Splita i Šibenika. Mnogi nositelji ovog prezimena danas su uspješni u svojim zanimanjima, a među poznatijim nositeljima ovog prezimena su glumac Goran Ševarić i pjevačica Doris Dragović.Ukratko, prezime ŠIBIĆ je prezime koje je vrlo staro te spada u kategoriju prezimena koja su nastala od nadimaka. Prema nekim izvorima, riječ ŠIBIĆ potječe od riječi "šiba" ili "šiblja", a danas se može pronaći u raznim dijelovima Hrvatske te u drugim zemljama Balkana.