Značenje i porijeklo prezimena ŠOTOLA

Značenje prezimena ŠOTOLA: Odakle potječe?

Prezime Šotola ne spada u česta ili uobičajena prezimena u Hrvatskoj. Međutim, iako nije toliko rasprostranjeno, ovo prezime ima svoju priču i značajnu povijest.Prezime Šotola svoje podrijetlo vuče iz ruske i poljske kulture. Ime se sastoji od dva dijela: "šot" i "ola".

Pretpostavlja se da je "šot" izvedeno iz ruskog jezika i da znači "loše" ili "neugodno", dok bi "ola" bio sufiks koji bi označavao mjesto ili područje.Stoga bi se slobodno moglo prevesti kao "neugodno mjesto" ili "neugodno područje". Međutim, postoje i druga tumačenja prema kojima bi "šot" značilo "stene" ili "kamenje", pa bi se moglo protumačiti kao "područje kamenja" ili "područje stjenovitog terena".Prezime Šotola prvi put se pojavljuje u Hrvatskoj u 19.

stoljeću, a najviše se vezuje za područje Slavonije. Pretpostavlja se da su nositelji ovog prezimena došli u Hrvatsku u potrazi za boljim životom. Tijekom godina, prezime Šotola počelo se sve više širiti i danas se nalazi u različitim dijelovima Hrvatske.Iako ne postoji puno zapisanih informacija o Šotolama, može se zaključiti da su bili vrijedni i pošteni ljudi koji su se bavili različitim poslovima.

Uglavnom su se bavili poljoprivredom ili su bili obrtnici. Danas u Hrvatskoj postoji nekoliko stotina osoba s prezimenom Šotola.Ukratko, Šotole možemo smatrati doseljenicima koji su svojim radom i trudom stvorili svoje mjesto u hrvatskom društvu. Njihovo prezime ima svoju zanimljivu priču i zapravo ukazuje na područje iz kojeg potječu.