Značenje i porijeklo prezimena PUCEKOVIĆ

Značenje prezimena PUCEKOVIĆ: Odakle potječe?

Značenje i porijeklo prezimena PUCEKOVIĆ: Odakle potječe?Prezime Puceković sastoji se od imena Pucek i sufiksa -ović koji označava pripadnost. Ime Pucek je u hrvatskoj onomastičkoj tradiciji negdje zabilježeno kao muško ime, a negdje kao ime za žensku osobu.

Prema jednom izvoru, prezime Puceković potječe iz Like, točnije iz sela Švica, nedaleko od Otočca. Prema drugom izvoru, prezime se prvi put spominje u selu Gornja Ploča, također u Lici, u drugoj polovici 18. stoljeća.

Prezime je kasnije zabilježeno u drugim dijelovima Hrvatske, od Zagrebačke županije do Dalmacije.Za značenje samog imena Pucek ne postoji precizno objašnjenje.

Moguće je da se radi o nadimku koji je izveden iz nekog osobitog ponašanja ili izgleda osobe koja je nosila to ime. Također, moguće je da je riječ o imenu životinje koja je bila važna za neku obitelj, jer se u nekim dijelovima Hrvatske ime Pucek odnosi na pasminu ovčjeg psa.U svakom slučaju, prezime Puceković je relativno rijetko u Hrvatskoj, ali se i danas može naći u različitim dijelovima zemlje. S obzirom na nesigurnosti u vezi s porijeklom i značenjem samog imena, može se pretpostaviti da je prezime nastalo iz lokalnih običaja i tradicija, a različite varijante prezimena Puceković su vjerojatno nastajale prilagođavanjem imena u različitim regijama.