Značenje i porijeklo prezimena KIPČIĆ

Značenje i porijeklo prezimena KIPČIĆ: Sve što trebate znati

Prezime KIPČIĆ ima svoje korijene na području Bosne i Hercegovine, gdje se i danas najviše pojavljuje. Zanimljivo je da se prezime KIPČIĆ nalazi na 47. mjestu rang liste najčešćih prezimena u Bosni i Hercegovini, prema popisu stanovništva iz 2013.

godine.KIPČIĆ je jedinstveno prezime, koje nema sličnosti sa drugim prezimenima u Bosni i Hercegovini ili u regiji. U etimološkom smislu, porijeklo prezimena KIPČIĆ vezuje se za zanimanje kipar (cro. kipar, sl.

kipar, sr. kipar). Pretpostavlja se da su KIPČIĆ-i bili kipari ili su se bavili sličnim zanimanjima u prošlosti.Prema nekim izvorima, porijeklo prezimena KIPČIĆ veže se i uz turski naziv "kapčija", koji označava vlasnika kape i/ili kapele.

Kako je turska vlast u Bosni i Hercegovini trajala više od 400 godina, nije nemoguće da je ovo tursko ime utjecalo na formiranje prezimena KIPČIĆ.Iako je porijeklo prezimena KIPČIĆ vezano za Bosnu i Hercegovinu, prezime se danas može naći i u drugim zemljama, poput Hrvatske, Srbije i Crne Gore.Prezime KIPČIĆ nije posebno poznato u javnosti, no svakako ima svoju vrijednost za one koji ga nose. Kao i sva ostala prezimena, KIPČIĆ je dio kulturnog naslijeđa određene zajednice i predstavlja jedinstveni identitet svakog pojedinca koji ga nosi.