Značenje i porijeklo prezimena PUTNIKOVIĆ

Putniković - značenje i porijeklo prezimena

Prezime Putniković je jedno od rijetkih prezimena koje se mogu naći samo u Hrvatskoj. Prema Hrvatskom prezimeniku, na dan 31.12.2019. godine u Hrvatskoj je živjelo 127 osoba s prezimenom Putniković.

Stoga se može zaključiti da je ovo prezime prilično rijetko.Značenje prezimena Putniković je vezano uz profesiju putnika. Ovo prezime potječe od riječi 'putnik', što znači da je osoba koja je nosila ovo prezime bila putnik ili se bavila putovanjem. S obzirom na to da je putovanje bilo prilično skupo i rijetko u prošlosti, osobe koje su se bavile putovanjem su bile vrlo cijenjene i često su radile za nekog plemića ili bogatog trgovca.Prema nekim izvorima, prezime Putniković je nastalo u 15.

stoljeću, a prvi put se spominje u dokumentima iz 16. stoljeća. Ovo prezime se najviše može pronaći na području Istre, Kvarnera i Dalmacije, a vjerojatno je nastalo u nekom od ovih krajeva.

Pretpostavlja se da su osobe koje su nosile prezime Putniković bili pomorci ili trgovci koji su putovali ovim područjem.Kroz povijest su se prezimena mijenjala iz različitih razloga, a jedan od njih je mogao biti i da je osoba koja je nosila prezime Putniković željela postati dijelom plemstva ili aristokracije, pa je odlučila promijeniti prezime u nešto što zvuči prestižnije. Međutim, to su samo pretpostavke, a pravo porijeklo i razlog nastanka prezimena Putniković nije sa sigurnošću poznat.U svakom slučaju, prezime Putniković je jedno od onih prezimena koja govore o profesiji ili nekoj vrsti zanimanja kojim se osoba ili obitelj bavila u prošlosti. Iako je ovo prezime prilično rijetko, postoji veliki broj ljudi koji su ponosni na svoje prezime i trude se očuvati tradiciju i običaje koje su pratili njihovi preci.