Značenje i porijeklo prezimena MARKIŠ

Značenje prezimena MARKIŠ: Odakle potječe?

Prezime MARKIŠ je jedno od češćih prezimena u Hrvatskoj te je zabilježeno u gotovo svim dijelovima zemlje. Ovo prezime potječe od staronjemačkog imena Markward, što znači "čuvar granice". Ime Markward je kasnije dobilo različite oblike i varijante, uključujući Marko, Markoš, Marković, Markovac i, naravno, Markiš.Prema nekim izvorima, prezime MARKIŠ se prvi put pojavilo u Hrvatskoj u 18. stoljeću, a potječe iz područja današnje Mađarske.

Tijekom vremena, prezime se raširilo u druge dijelove Hrvatske te je danas prisutno u gotovo svakom dijelu zemlje.Prezime MARKIŠ ima i zanimljivu povijest u Hrvatskoj. Jedan od najpoznatijih nositelja ovog prezimena bio je Vjenceslav Novak, jedan od najvažnijih hrvatskih pisaca i novelista. Novak je rođen u Lošinju 1859. godine, a njegova majka je bila Marija Markiš.

Pretpostavlja se da je upravo od nje Vjenceslav Novak naslijedio prezime MARKIŠ.Uz Vjenceslava Novaka, postoje i drugi poznati nositelji prezimena MARKIŠ. Među njima je i Vladimir Markiš, poznati hrvatski novinar i publicist. Vladimir Markiš je rođen u Zagrebu 1947.

godine, a kao novinar radio je u nekoliko poznatih hrvatskih medija. Također, vrijedi spomenuti i Ivana Markiša, hrvatskog fizičara i jednog od utemeljitelja Instituta Ruđer Bošković.Ukratko, prezime MARKIŠ potječe od staronjemačkog imena Markward, a danas je jedno od češćih prezimena u Hrvatskoj. Prezime se prvi put pojavilo u Hrvatskoj u 18. stoljeću, a kasnije se raširilo u druge dijelove zemlje. Među poznatim nositeljima prezimena MARKIŠ su Vjenceslav Novak, Vladimir Markiš i Ivan Markiš.