Značenje i porijeklo prezimena STIBLIK

Značenje i porijeklo prezimena STIBLIK: Povijest i geografska rasprostranjenost

Prezime STIBLIK jedno je od manje poznatih prezimena u Hrvatskoj, ali ima svoju povijest i značenje. Prezime se može pronaći u raznim dijelovima Hrvatske, ali najviše je rasprostranjeno u Međimurju.Prezime STIBLIK sastoji se od dva dijela: STIB i LIK.

Prema nekim teorijama, STIB potječe od njemačke riječi "Stieb" što znači "dim", dok LIK znači "sličan". Tako bi STIBLIK mogao značiti "sličan dimu" ili "dimljiv". Druga teorija kaže da STIBLIK potječe od starog njemačkog imena "Stibald".

Prezime STIBLIK prvi put se pojavilo u 18. stoljeću u Međimurju, a tijekom vremena se raširilo i na ostale dijelove Hrvatske. Danas ga nosi nekoliko desetaka obitelji u Hrvatskoj.

Prema statistikama, najviše osoba s prezimenom STIBLIK živi u Međimurju, zatim u Zagrebu, Varaždinu i Osijeku. Prezime se može pronaći i u nekim dijelovima Slovenije i Austrije.Iako se prezime STIBLIK ne može svrstati u najčešća prezimena u Hrvatskoj, ima svoju povijest i značenje. Njegova geografska rasprostranjenost pokazuje da je i dalje prisutan u nekim dijelovima Hrvatske te da ga nose brojne obitelji koje čuvaju svoju tradiciju i kulturu.