Značenje i porijeklo prezimena KOMOSAR

Značenje prezimena KOMOSAR: Odakle potječe?

Prezime Komosar nije često prezime u Hrvatskoj, što ga čini zanimljivim za istraživanje. Što se tiče značenja samog prezimena, ono se sastoji od dvije riječi: "kom" i "sar". "Kom" potječe od riječi "komora", što označava skladište ili spremište, dok "sar" znači vojnik.

Dakle, prezime Komosar može se prevesti kao "vojnik u skladištu".Porijeklo prezimena Komosar može se pratiti u Slavoniji, točnije u selu Donje Bukovice u blizini Požege. Prezime je nastalo u 19. stoljeću, a najvjerojatnije je nastalo kao nadimak za osobu koja je radila u skladištu vojne opreme.

Kasnije se taj nadimak pretvorio u prezime koje su nosili potomci te osobe.Prezime Komosar može se pronaći i u drugim slavenskim zemljama, poput Slovenije i Slovačke, ali i u drugim dijelovima Europe, poput Mađarske i Rumunjske. U svakoj zemlji, prezime može imati malo drugačije značenje, ali uvijek se referira na osobu koja je bila povezana s vojnim skladištem.

U Hrvatskoj, prezime Komosar može se pronaći u nekoliko varijanti, kao što su Komosara, Komosarov, Komosarević ili Komosarić. Iako prezime nije često, postoje obitelji koje ga nose već nekoliko generacija, što svjedoči o tradiciji i važnosti obiteljskog imena.Ukratko, prezime Komosar potječe iz Slavonije, a znači "vojnik u skladištu". Nastalo je u 19. stoljeću kao nadimak za osobu koja je radila u vojnom skladištu, a kasnije se pretvorilo u prezime koje se može pronaći u nekoliko slavenskih zemalja, uključujući Hrvatsku.