Značenje i porijeklo prezimena KUTUZOVIĆ

Značenje i porijeklo prezimena KUTUZOVIĆ: Povijest i genealogija obitelji KUTUZOVIĆ

Prezime Kutuzović nije jedno od najčešćih u Hrvatskoj, stoga privlači pozornost i pitanja o njegovom porijeklu i značenju. Prezime dolazi iz istočne Bosne i Hercegovine, a najčešće ga nose Bošnjaci islamske vjeroispovijesti.Prema jednoj verziji, prezime je nastalo od turske riječi "kutuz", koja označava vođu ili zapovjednika.

Druga verzija govori da je prezime nastalo od turske riječi "kuduz", koja znači sivo, poput konjske dlake. S obzirom na to da su se pripadnici obitelji Kutuzović bavili stočarstvom u prošlosti, ova verzija ima smisla.Prvi put se prezime Kutuzović spominje u popisima stanovništva iz 19. stoljeća u Bosni i Hercegovini. U to su vrijeme pripadnici obitelji Kutuzović uglavnom bili stočari i zemljoradnici.

Kasnije su se neki članovi obitelji bavili trgovinom, a neki su se odlučili za vojnu karijeru.U periodu turske vladavine u Bosni i Hercegovini, pripadnici obitelji Kutuzović su se borili u redovima turske vojske. Nakon austrougarske okupacije, neki su se pridružili austro-ugarskoj vojsci, dok su drugi ostali na selu i bavili se poljoprivredom.

Danas obitelj Kutuzović ima svoje članove u različitim dijelovima svijeta, poput Njemačke, Austrije, Švicarske, Kanade i Sjedinjenih Američkih Država. Neki članovi obitelji su se odlučili za visokoobrazovana zanimanja, poput medicinara, inženjera, pravnika i učitelja.Iako je prezime Kutuzović rijetko, ono ima svoju povijest i genealogiju koju mogu istražiti članovi obitelji i drugi zainteresirani ljudi. Uz pomoć rodoslovnih istraživanja, mogu se otkriti preci i potomci ove obitelji te saznati više o njihovom životu u prošlosti i sadašnjosti.