Značenje i porijeklo prezimena ČIČMAK

Značenje prezimena ČIČMAK: Odakle potječe?

Prezime Čičmak može se pronaći u Hrvatskoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Srbiji i drugim zemljama. Prezime se sastoji od dva dijela: "čič" i "mak". Prema nekim izvorima, riječ "čič" potječe od staroslavenske riječi "čičati" što znači "miješati".

Drugi izvor navodi da je riječ izvedena iz turskog jezika, gdje "çiçek" znači "cvijet".Prezime Čičmak se može pratiti unatrag tisućama godina. Neki izvori ukazuju na to da su prvi Čičmaki bili oružari koji su izrađivali strijele i lukove. Drugi izvori govore o tome da su Čičmaki bili trgovci koji su trgovali svilom i ostalim luksuznim predmetima.

U Hrvatskoj se prezime Čičmak najčešće može pronaći u sjevernoj Hrvatskoj, i to u Koprivničko-križevačkoj, Bjelovarsko-bilogorskoj i Zagrebačkoj županiji. U Slovačkoj i Mađarskoj, prezime Čičmak je također prilično često.U Srbiji, prezime Čičmak se može pronaći u području Srema, Bačke i Banata.

Smatra se da su se Čičmaki u Srbiju doselili u 18. stoljeću, nakon što su protjerani iz Hrvatske i Mađarske.Ukratko, prezime Čičmak ima dugu povijest i može se pratiti unazad tisućama godina. Iako postoji nekoliko teorija o porijeklu prezimena, prevladavaju mišljenja da je riječ izvedena iz staroslavenskog jezika ili turskog jezika. Danas se prezime Čičmak najčešće može pronaći u Hrvatskoj, Slovačkoj, Mađarskoj i Srbiji.