Značenje i porijeklo prezimena LUKIČEK

Značenje i porijeklo prezimena LUKIČEK: Povijest obitelji i migracije

Prezime LUKIČEK potječe iz istočne Europe, a točnije s područja današnje Slovačke. Prezime se sastoji od dva dijela, LUKI i ČEK. Lukijevi su bili seljaci koji su uzgajali pšenicu, a Ček znači mali, stoga bi se prezime LUKIČEK moglo prevesti kao "mali pšenični uzgajivač".Prema dostupnim povijesnim izvorima, prvi nositelji prezimena LUKIČEK živjeli su u 18. stoljeću u Slovačkoj.

Ondje su se bavili poljoprivredom i stočarstvom. S vremenom su se neki članovi obitelji LUKIČEK odlučili za migraciju prema drugim dijelovima Europe.Već u 19. stoljeću neki su se LUKIČEK-ovi preselili u Mađarsku, a neki u Srbiju. Tijekom 20. stoljeća, dio LUKIČEK-ovih prešao je u Hrvatsku, a neki su otišli čak i u Ameriku.Smatra se da je migracija LUKIČEK-ovih bila posljedica traženja boljih uvjeta života i rada.

U nekim slučajevima, migracija je bila povezana s političkim i društvenim previranjima u tadašnjim zemljama.Danas su LUKIČEK-ovi prisutni u nekoliko zemalja Europe i Amerike. U Hrvatskoj se najviše njih nalazi u Varaždinskoj županiji. Obično su to ljudi koji se bave poljoprivredom ili nekom drugom vrstom rada na zemlji.Ukratko, prezime LUKIČEK potječe iz Slovačke, a sastoji se od riječi "luki" (pšenica) i "ček" (mali). Prvi nositelji prezimena bavili su se poljoprivredom i stočarstvom.

Dio obitelji LUKIČEK migrirao je u druge zemlje tijekom 19. i 20. stoljeća. Migracija je bila povezana s traženjem boljih uvjeta života i rada. Danas su LUKIČEK-ovi prisutni u nekoliko zemalja Europe i Amerike.