Značenje i porijeklo prezimena NULI

Značenje prezimena NULI: Odakle potječe?

Prezime NULI, iako u današnje vrijeme relativno rijetko, ima svoju povijest i značenje. Njegovo porijeklo je vezano uz područje Dalmacije, a kako se točno razvilo, još uvijek nije potpuno jasno.Pojavljivanje imena NULI vezuje se uz dolazak Turaka u Dalmaciju te njihov utjecaj na hrvatska imena. Jedna teorija kaže da je prezime NULI nastalo od riječi "nulja", koja je bila turska riječ za ništa ili nulu.

Prema tome, prezime bi moglo značiti "onaj koji je ništa" ili "bez imena". No, postoji i druga teorija prema kojoj je prezime nastalo od muškog imena Nuh, koje se u Turskoj i danas često koristi.U svakom slučaju, prezime NULI nije jedinstveno samo za Hrvatsku. Pronalazimo ga i u drugim zemljama, poput Italije, gdje se pojavljuje kao Noli ili Nola.

U Italiji se pojavljuje od 16. stoljeća u mjestu Noli, u Liguriji, a pretpostavlja se da je to prezime dobilo upravo po tom gradu.Interesantno je da se prezime NULI ne pojavljuje u značajnijem broju u Hrvatskoj. Prema podacima iz 2011.

godine, u Hrvatskoj je bilo tek 21 osoba s ovim prezimenom. Najviše ih je živjelo u Zadarskoj županiji, ali ih ima i u drugim dijelovima zemlje.Iako nije učestalo, prezime NULI ima svoje mjesto u hrvatskoj povijesti. S obzirom na njegovo tursko podrijetlo, jasno je da je nastalo u vrijeme kada su Turci bili prisutni na ovim prostorima. Ipak, točno porijeklo i značenje ovog prezimena još uvijek nije potpuno razjašnjeno, što daje prostor za daljnje istraživanje i rasvjetljavanje povijesti ovog imena.