Značenje i porijeklo prezimena ROČAK

Značenje prezimena ROČAK: Odakle potječe?

Prezime Ročak ima svoje korijene u Hrvatskoj, a značenje mu se povezuje s nekoliko mogućih izvora. Jedna teorija govori da prezime potječe od riječi "rožica", što označava malu ružu, pa bi Ročak mogao značiti "mali ružmarin". Druga teorija navodi da prezime dolazi od riječi "roč", što u dalmatinskom govoru znači oštar, pa bi se Ročak mogao prevoditi kao "oštar kao nož".

Prezime Ročak nije među najčešćim u Hrvatskoj, ali se ipak javlja u nekoliko krajeva. Najviše ga ima u Zadarskoj županiji, gdje se najvjerojatnije i rodio prvi Ročak. Prema nekim izvorima, prezime je nastalo u 18.

stoljeću u selu Polači kod Benkovca, a s vremenom se proširilo na druge dijelove Dalmacije i Hrvatske.Zašto se baš odabralo prezime Ročak nije sasvim jasno, no pretpostavlja se da je bilo vezano uz neke karakteristike ili osobine prvog Ročaka, ili da se radi o nekom osobnom imenu koje je s vremenom preraslo u prezime. U svakom slučaju, prezime Ročak postoji već nekoliko stoljeća i brojne su obitelji koje ga nose.

Zanimljivo je napomenuti da se prezime Ročak ponekad piše i kao Roček, no to je manje uobičajena varijanta. Osim u Hrvatskoj, prezime se može naći i u drugim zemljama, osobito u SAD-u i Kanadi gdje su se mnogi Hrvati doselili tijekom prošlog stoljeća.Ukratko, prezime Ročak ima svoje korijene u Hrvatskoj i značenje mu se povezuje s pojmovima poput "malog ružmarina" ili "oštrog noža". Nije među najčešćim prezimenima, ali se ipak javlja u nekoliko krajeva, dok se varijanta Roček rjeđe koristi.