Značenje i porijeklo prezimena JOJIĆ

Značenje i porijeklo prezimena JOJIĆ

Prezime Jojić spada u red rijetkih prezimena u Republici Hrvatskoj. Prema statističkim podacima, na kraju 2019. godine, u Hrvatskoj je živjelo tek 166 osoba s ovim prezimenom.

Ovo prezime nije u vrhu najzastupljenijih prezimena u Hrvatskoj, no ima svoju povijest i porijeklo.Prezime Jojić potječe od muškog imena Joja, koje je u prošlosti bilo često ime u Dalmaciji. Ime Joja potječe od starog latinskog imena Joannes, koje je u Hrvatskoj kasnije preimenovano u Ivan. Prezime Jojić je nastalo dodavanjem sufiksa -ić na ime Joja, što je karakteristično za naša prezimena.

Prezime Jojić se uglavnom javlja u Dalmaciji, a prema nekim izvorima, najviše u okolici Šibenika. Također, Jojići se mogu pronaći u drugim dijelovima Hrvatske, kao i u BiH i Srbiji.S obzirom na to da je prezime Jojić relativno rijetko, teško je utvrditi cjelovitu povijest ovog prezimena.

Međutim, s obzirom na to da potječe od imena Joja, može se zaključiti da prezime Jojić ima dugu povijest.U današnje vrijeme, Jojići su poznati po različitim zanimanjima, od poljoprivrednika do obrtnika i umjetnika. Među poznatim osobama s ovim prezimenom su glumac Zoran Jojić i slikar Darko Jojić.Ukratko, prezime Jojić potječe od muškog imena Joja, koje je nastalo od latinskog imena Joannes. Prezime Jojić je nastalo dodavanjem sufiksa -ić, što je karakteristično za prezimena u Hrvatskoj. Ovo prezime je rijetko, no pronaći ga možemo u Dalmaciji i drugim dijelovima Hrvatske, kao i u susjednim zemljama.