Značenje i porijeklo prezimena LESAC

Značenje i porijeklo prezimena LESAC: Povezanost s riječju les i geografskim područjem

Prezime LESAC je relativno često u Hrvatskoj, ali i u drugim zemljama koje su nekada bile dio Austro-Ugarske Monarhije. Prezime se najčešće nalazi u sjeverozapadnom dijelu zemlje, u Gorskom kotaru te Istri, ali ga ima i u drugim dijelovima Hrvatske.Riječ "les" je starinska riječ koja se koristila za označavanje šume i šumskog područja.

U nekim dijelovima Hrvatske ta riječ se i danas koristi. Pretpostavlja se da prezime LESAC potječe od te riječi te da je bilo povezano s osobama koje su živjele u šumskim područjima ili su se bavile šumarstvom.Prezime LESAC se prvi put spominje u 18. stoljeću u Hrvatskoj, ali se pretpostavlja da je starije podrijetlo.

Također, prezime LESAC se pojavljuje i u drugim zemljama kao što su Slovenija, Srbija, BiH, Mađarska i Austrija.Geografsko područje u kojem se prezime LESAC najčešće javlja u Hrvatskoj je Gorski kotar, što je logično s obzirom na to da je to područje bogato šumama. U tom području, prezime LESAC se javlja u svim naseljima, ali najviše u Brod Moravicama, Ravnoj Gori, Delnicama i Čabru.

U Istri, prezime se najčešće javlja u području Pazina i okolice. U drugim dijelovima Hrvatske, prezime se javlja u manjem broju, ali se ipak može pronaći u gotovo svim dijelovima zemlje.Ukratko, prezime LESAC potječe od riječi "les" koja označava šumu i šumsko područje. Prezime se pojavljuje u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji, BiH, Mađarskoj i Austriji, a najčešće se javlja u području Gorskog kotara te Istri.